• 20140915_sajttaj2

  Szilágyi nyílt vitát sürget

  Nyílt vitára hívja Kelemen Hunort, az RMDSZ államfőjelöltjét Szilágyi Zsolt, aki az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) színeiben méretkezik meg a novemberi választáson.
  Szilágyi hétfői nagyváradi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy Ráduly Róbert, Csíkszereda RMDSZ-es polgármestere a Duna Televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy az RMDSZ titkos megbeszélést folytatott Brassópojánán a Szociáldemokrata Párt (PSD) képviselőivel, ennek részleteit azonban teljes homály fedi.

  „Jogunk van tudni, hogy ki, mit, hol és mikor egyeztetett, illetve született-e bármilyen írásos paktum, amely a magyar közösségre káros hatással lehet”

  – szögezte le, emlékeztetve az ominózus 1993-as neptunfürdői találkozóra, amelyen az RMDSZ vezető politikusai mandátum nélkül, titokban együttműködésről tárgyaltak az akkori kormány képviselőivel. „Ez mai napig meghatározó momentuma a romániai magyar politikának, szimbóluma a jogos követelésekről való lemondásnak” – mutatott rá Szilágyi, hangsúlyozva, hogy bár ismét egyértelmű és „aggasztó” jelek mutatnak arra, hogy az RMDSZ államfőjelöltje, Kelemen Hunor Victor Ponta kormányfőt, a PSD jelöltjét támogatja, igenis tudniuk kell, ha erről írásos alku is köttetett.

  Szilágyi elmondta továbbá, kiállnak korábbi álláspontjuk mellett, mely szerint az RMDSZ autonómiatervezete olyan, mint „Colombo felesége”: mindenki hallott már róla, de senki sem látta. „A székelyek szavaival élve, ahogyan a medve nem játék, úgy az autonómia sem játék. A nyílt vitának helye van, hogy ezeket a kérdéseket tisztázzuk” – szögezte le. Reméli, hogy erre minél hamarabb sor kerül, és a kampánystábok megoldják az esemény élő közvetítését is.

  Ez persze majd csak a jelöltségeket támogató aláírások összegyűjtése után várható, Szilágyi azonban már jelezte: a szükséges 200 ezer aláírás háromnegyede már megvan, és minden önkéntest arra kér, hogy az íveket péntekig jutassák el a néppárti irodákba, hogy hétvégén tudják azokat összesíteni, és időben leadni.

  Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke elmondta, Bihar megyében már a 25 ezredik aláírást is „elkönyvelték”, mégpedig épp Varga Csabának köszönhetően. A világ nyolcezreseire törő nagyváradi hegymászó – aki a tavaly a K3-ként ismert Broad Peak csúcsait hódította meg első Bihar megyeiként – a sajtó jelenlétében írta alá az ívet.

  Elmondta, míg korábban még csak fenyegetésekről és félrevezetésekről számoltak be, addig az RMDSZ immár agresszióig fajult, hogy meggátolja a néppárt aláírásgyűjtését. Erről számolt be hétfőn a csíkszeredai EMNP alelnöke, Papp Előd is, jelezve, hogy a Kovászna megyei Torján, az Őszi Sokadalom idején egy RMDSZ-es tisztségviselő tépte ki az EMNP önkéntese kezéből a támogatói íveket, majd mikor az a rendőrség segítségét kérte, a helyi polgármester a támadó védelmére kelt.

  Zakariás Zoltán, az EMNP országos választmányának elnöke, a párt alelnöke továbbá Csíkszeredában rámutatott: az RMDSZ autonómia-törvénytervezete nem veszi figyelembe a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által már korábban elkészített statútumot, amely jelentős társadalmi elfogadottságnak örvend. A párt alelnöke elmondta: az újonnan megalkotott törvény nem a Székelyföldről szól, mindössze a szövetség egy újabb kampányfogásának tekinthető. Ezeknek fényében bátran kijelenthető, hogy Kelemen Hunor, az RMDSZ államelnökjelöltje, nem képviseli a székelyek érdekeit.

  Papp Előd hozzászólásában rámutatott: a kiszivárogtatott RMDSZ-es törvénytervezet magában hordozza annak veszélyét, hogy a bukaresti hatalom az új statútum segítségével fogja kontrollálni az autonómiamozgalmat, s a Babeş–Bolyai Tudományegyetem vagy a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyéhez hasonlóan nem történnek majd érdemi előrelépések. Mindezek fényében a néppárt alelnökei ismét hangsúlyozták: pártjuk továbbra is kiáll az SZNT autonómiatervezete mellett.