• 20140828_szzs_szatmar2

  Szilágyi Zsolt szerint a két magyar jelölt jobban mozgósíthat

  Szilágyi Zsolt szerint a román államelnöki választásokon versenybe szálló két erdélyi magyar jelölt jobban mozgósíthatja az erdélyi választókat, és ezáltal a magyar közösség nagyobb súllyal vehet részt a romániai politika alakításában.
  Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) romániai államfőjelöltje szülővárosában, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatót kedden, amelyről a párt sajtóirodája juttatott el közleményt az MTI-hez.

  Szilágyi Zsolt úgy vélekedett, a választási kampány alkalmas lesz rá, hogy a román és a magyar választókban egyaránt tudatosítsa: az autonómia és Románia föderális berendezkedése közös erdélyi érdek. Szerinte elkerülhetetlen, hogy ebben a kérdésben konstruktív román-magyar párbeszéd kezdődjön.

  Szilágyi Zsolt a sajtótájékoztató keretében írta alá a jelöltségét támogató ívet. Mint ahogy az EMNP sajtóirodája közölte, ő volt a tízezredik Bihar megyei aláíró.

  Az EMNP államelnökjelöltje cáfolta és “az RMDSZ pánikreakciójának” tulajdonította azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint az EMNP jelöltállítása miatt megromlott volna a párt viszonya a Fidesszel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. Úgy vélekedett, az RMDSZ “propagandacélokra használja fel” az érdekeltségi körébe tartozó sajtót.

  A Transindex és a maszol.ro portál közölt hétfőn olyan meg nem nevezett forrásból származó információkat, amelyek szerint Orbán Viktor ellenzi az EMNP jelöltállítását.

  A sajtótájékoztatón részt vevő Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke kijelentette: aki az aláírásgyűjtés vagy a későbbi voksolás során Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) államfőjelöltjét támogatja, az áttételesen Victor Ponta román miniszterelnök államelnöki törekvéseit segíti. Véleménye szerint a voksolás második fordulójában az RMDSZ egyértelműen koalíciós partnerét támogatja majd.

  Romániában novemberben tartják az elnökválasztást, amelyen az RMDSZ Kelemen Hunornak, a szövetség elnökének, az EMNP pedig Szilágyi Zsoltnak, a párt alelnökének elindítását jelentette be. A román választójogi törvény értelmében a jelöltek akkor vehetnek részt a választásban, ha szeptember 23-áig 200 ezer támogató aláírást gyűjtenek. Romániában mintegy 1,05 millió magyar választópolgár szerepel a választói névjegyzékben.